Casa inteligenta integrata cu sistemele de securitate

Acesta este viitorul – aplicatiile pe telefonul mobil care te ajuta sa protejezi si sa controlezi de la distanta caminul tau sau sediul de firma.

Cel mai futurist scenariu se poate acum realiza cu ajutorul centralelor si terminalelor smart, fara costuri exorbitante. In ultimii doi ani s-a dezvoltat extraordinar de mult acest segment de echipamente, iar presiunea pretului a adus aceste echipamente la niste cotatii decente.

Tehnologie

Din punct de vedere tehnologic, in timp s-au dezvoltat diverse sisteme care practic definesc tehnologia de comunicatie intre HUB si terminale, cea mai populara tehnologie fiind astazi Z-Wave. Aceasta tehnologie este dezvoltata de foarte multi producatori, asigurand o compatibilitate aproape de 100% intre diverse branduri.

Mai regasim pe piata si Zigbee, o alta tehnologie Wireless de comunicare destul de populara. Sisteme Smart Home mai putem gasi pe RF (wireless) sau sistemele X10 care comunica cu HUB-ul direct pe instalatia de 230V al casei, dar incet-incet, aceasta tehnologie s-a cam terminat. Toate acestea de mai sus sunt, practic, tehnologii de comunicare fara fir, similar wireless.

Un alt standard care se evidentiaza este KNX, un standard extrem de folosit pentru terminale si HUB-uri cablate. Asociatia KNX este creatoarea si proprietara tehnologiei KNX – STANDARD mondial pentru toate aplicațiile de control pentru case si cladiri, variind de la controlul iluminatului si al jaluzelelor, pana la variate sisteme de securitate, incalzire, ventilatie, aer conditionat, monitorizare alarme, controlul instalatiilor sanitare, managementul energiei, contorizare, precum si al dispozitivelor de uz casnic, audio/video si multe altele. Tehnologia KNX poate fi utilizata atat in cladiri noi, cat si in cele deja existente. KNX este standardul global pentru controlul cladirilor cu o singura platforma software, independenta de un producator KNX, pentru design si punere in functiune (ETS), cu o gama completa de medii de transmisie disponibile (TP, PL, RF și IP), precum si cu o gama completa de moduri de configurare (Modul System și Modul Easy). KNX este aprobat ca Standard European (CENELEC EN 50090 și CEN EN 13321-1) si ca Standard Internațional (ISO/IEC 14543-3).

De ce ai nevoie? 

• De o conexiune la internet in locatia in care se instaleaza HUB-ul si pe telefonul tau mobil, pe care se instaleaza aplicatia de control remote.

• De echipamentele care compun sistemul : Un HUB (creierul) si diverse terminale, cum ar fi: relee on / off pentru iluminare, prize, termostate, diversi senzori, yala electromagnetica etc.

• De imaginatie. Limita este data doar de infranarea imaginatiei noastre de a realiza diverse aplicatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *